Ostalo

Genetski defekt uzrokuje migrene

Objavljeno 29.09.2010.

BBC

Istraživači s University of Oxford su identificirali genetski defekt povezan s razvojem migrena, objavio je časopis Nature Medicine.
Genetski defekt uzrokuje migrene
 

Znanstvenici vjeruju da će njihov rad dovesti do razvoja novih terapija za teške glavobolje koje pogađaju svaku petu osobu.

Ključni gen nazvan TRESK je otkriven kod obitelji čiji članovi često imaju migrene, a istraživači smatraju da je njegova prisutnost direktno povezana s razvojem ovih glavobolja.

Pokazalo se kako u situacijama kada ovaj gen ne funkcionira pravilno, čimbenici iz okoline mogu znatno lakše utjecati na centre za bol u mozgu.

U ranijim istraživanjima su otkriveni dijelovi DNK koji povećavaju rizik za migrene u općoj populaciji, no sada je po prvi put identificiran gen izravno odgovoran za migrene.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.