Ostalo

Nova studija o genetskoj podlozi astme

Objavljeno 24.09.2010.

BBC

Međunarodna skupina znanstvenika je identificirala dodatne genetske varijante koje povećavaju izglede za astmu, piše New England Journal of Medicine.
Nova studija o genetskoj podlozi astme
 

Za potrebe novog istraživanja je provedeno više od 500000 testova na genima 10000 djece i odraslih s astmom te 16000 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Istraživači vjeruju da će njihov rad olakšati potragu za novim metama lijekova, ali i preciznijem predviđanju izgleda za pojavu astme.

Vjeruje se da na pojavu astme u podjednakoj mjeri utječu geni i čimbenici iz okoliša.

U novoj studiji su identificirane genetske varijante koje su prisutne kod trećine astmatičara, a uključene su u kontrolu oštećenja dišnih putova i brzinu njihovog zacjeljivanja.

Znanstvenici napominju kako geni koji su bili najsnažnije povezani s astmom kod djece nisu imali utjecaja na razvoj astme kod odraslih, što ukazuje na razlike u biološkoj osnovi ovih dvaju oblika astme.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.