Ostalo

Genetska mutacija povezana s Parkinsonovom bolešću

Objavljeno 16.09.2010.

Reuters

Svaki šesti pacijent koji od Parkinsonove bolesti oboli prije 50. godine života ima mutaciju na genu već ranije povezanom s ovim neurološkim poremećajem, objavili su američki znanstvenici.
Genetska mutacija povezana s Parkinsonovom bolešću
 

Istraživači s Columbia University u New Yorku dodaju kako je ova mutacija najčešća kod osoba koje od Parkinsonove bolesti obole u još ranijoj životnoj dobi.

Nalazi koje je objavio časopis Archives of Neurology se temelje na podacima prikupljenima od 953 pacijenta s Parkinsonovom bolešću.

Istraživači su se usredotočili na analizu 6 gena koje su ranije studije izdvojile kao faktore rizika.

Novootkrivena mutacija je bila prisutna kod 41% ispitanika koji su od Parkinsonove bolesti oboljeli prije 30. rođendana, te kod 15% onih kojima je bolest dijagnosticirana između 31. i 50. godine.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.