Ostalo

Gen povezan s migrenama

Objavljeno 31.08.2010.

Reuters

Britanski znanstvenici su identificirali genetsku inačicu smještenu na kromosomu 8 koja povećava rizik za pojavu migrena, objavio je časopis Nature Genetics.
Gen povezan s migrenama
 

Njihova je studija među prvima uspjela ukazati na postojanje konkretne varijante gena povezane s migrenama, posebice migrenama s aurom.

Rezultati se temelje na analizi genoma više od 6000 osoba kojima je dijagnosticirana migrena, te oko 50000 ispitanika iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako je ključna genetska inačica smještena između gena MTDH i PGCP, već ranije poznatih po ulozi u regulaciji neurotransmitera glutamata.

Znanstvenici vjeruju kako je razvoj migrena povezan s nakupljanjem glutamata u sinapsama.

Procjenjuje se kako migrene pogađaju 17% žena i 8% muškaraca, te kako 70 d0 80% rizika za pojavu migrena otpada na djelovanje niza genetskih čimbenika.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.