Ostalo

Gen povezan s bolestima bubrega kod dijabetičara

Objavljeno 26.08.2010.

Reuters

Dijabetičari s mutacijama na genu PRKCB1 imaju veće izglede za razvoj bolesti bubrega, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Hong Kongu.
Gen povezan s bolestima bubrega kod dijabetičara
 

Zatajenje bubrega je čest uzrok smrti osoba s dijabetesom tipa 2, a ovo otkriće će omogućiti pravovremenu identifikaciju i pojačano praćenje pacijenata s najvećim rizikom.

Journal of the American Medical Association je objavio rezultate prikupljane 9 godina od 1172 osobe s dijabetesom tipa 2 koje na početku studije nisu imale poteškoća sa zdravljem bubrega.

Nakon analize DNK svih ispitanika, pokazalo se kako su četiri mutacije na genu PRKCB1 prosječno šest puta češće kod 90 pacijenata koji su tijekom istraživanja oboljeli od bolesti bubrega.

Znanstvenici napominju kako su ove nalaze potvrdili na odvojenoj skupini od 1049 ispitanika s dijabetesom tipa 2.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.