Ostalo

Natječaj "Vrt i zdravlje" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Objavljeno 02.08.2010.


HZJZ

Andreja Barišin, dr. med.

Tatjana Nemeth Blažić, dr. med



Ispričajte nam svoje iskustvo u uzgoju biljaka i pokažite koje koristi Vi imate od "druženja" s biljkama. Neka Vaša priča pokaže: zašto i kako može briga oko biljaka unaprijediti zdravlje. Svojom pričom potaknite i druge na vrtne radove i uživanje u prirodi.
Natječaj "Vrt i zdravlje" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
 

Pošaljite svoju priču na temu zašto volite raditi u vrtu ili uzgajati biljke na balkonu/terasi /kući/ okućnici na e-mail adresu zdravlje@hzjz.hr ili poštom na adresu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb, uz naznaku "za natječaj Vrt i zdravlje" najkasnije do 01. listopada 2010. godine.

Zašto su vrtne aktivnosti korisne za zdravlje?

Mnogi rade u vrtu iz hobija i zbog uživanja u ljepotama njegovih plodova. No jeste li znali da vrtne aktivnosti i rad s biljkama imaju pozitivne učinke na zdravlje? Poslovi u vrtu koriste se u liječenju i rehabilitaciji mnogih bolesti, a i zdravima je rad u vrtu ljekovit: opušta, poboljšava raspoloženje i oslobađa od stresa, a boravak na svježem zraku kao oblik tjelesne aktivnosti čuva nas od mnogih kroničnih bolesti.

U svijetu se već duže vrijeme biljke, vrtne aktivnosti i okolna priroda koriste u različitim programima za poboljšanje općeg blagostanja ljudi. Taj koncept se pod vodstvom stručnog osoblja koristi u liječenju i oporavku mnogih bolesti s ciljem poboljšavanja fizičkih, kognitivnih, socijalnih, emocionalnih i mentalnih sposobnosti te općeg boljeg osjećanja oboljelih osoba (hortikulturna ili vrtna terapija). Osim oboljelima, hortikulturna terapija koristi i njihovim članovima obitelji te samim stručnjacima uključenim u program liječenja. Oboljeli se mogu zabavljati u procesu liječenja te uživati i ponositi rezultatima svog rada. Također, rad s biljkama i zdravim ljudima donosi mnoge koristi za fizičko i mentalno zdravlje.

Danas je hortikulturna terapija prepoznata kao praktična i održiva terapija sa širokim rasponom dobrobiti za korisnike lječilišnih, stručnih i "wellness" programa (npr. osobe s tjelesnim invaliditetom, oboljele od moždanog udara, stradale u prometnim nesrećama, starije osobe, one s cerebralnom paralizom, afazijom ili drugim poremećajima verbalne komunikacije, ovisnike, osobe s problemima u učenju i mentalnim zdravljem i dr.), a uči se i primjenjuje širom svijeta u različitim okruženjima i kulturama (npr. u bolnicama, zatvorima, lječilištima, terapijskim zajednicama itd. )

Istraživanja su pokazala da ljudsko biće posjeduje urođenu privrženost prema prirodi. Aktivnosti u vrtu oblik su tjelesne aktivnosti koje pogoduju našem tijelu, a druženje s prirodom stvara osjećaje opuštenosti, mira i općeg boljeg osjećanja.

Vrtne poslove mogu raditi osobe svih dobi, a aktivnosti se prilagođuju ovisno o mogućnostima i zdravstvenom stanju. Može se raditi tijekom cijele godine i u raznim okruženjima. Ako nemate vrt, uvijek možete ostvariti zeleni kutak u kući ili stanu, a "druženje" s cvijećem u tegli na balkonu ili prozoru može vas ispuniti veseljem i radošću. I šetnja kroz dvorište ili obližnji park može učiniti da se osjećate bolje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.