Ostalo

Zagađenje povećava rizik za smrt od bolesti srca

Objavljeno 18.07.2010.

Reuters

Osobe srednje i starije životne dobi koje žive u blizini prometnih cesta imaju veće izglede za smrt od bolesti srca, sugerira studija provedena u Kanadi.
Zagađenje povećava rizik za smrt od bolesti srca
 

Istraživači s University of British Columbia u Vancouveru napominju kako je ovaj rizik moguće smanjiti preseljenjem u područja s manjim prometom.

Prema njihovim nalazima, i ostali zagađivači prisutni u zraku dovode do povećanja izgleda za smrt od bolesti srca, ali najizraženiji negativni utjecaj ipak imaju čestice nastale izgaranjem fosilnih goriva.

Podaci prikupljeni tijekom 9 godina od 450000 ispitanika u dobi između 45 i 85 godina su pokazali kako ispitanici nastanjeni do 150 metara udaljenosti od prometnih cesta imaju u prosjeku 29% veći rizik za smrt od bolesti srca, objavio je znanstveni časopis Epidemiology.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.