Ostalo

Konzumacija alkohola smanjuje rizik za artritis

Objavljeno 21.06.2010.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj sugerira kako je pijenje alkoholnih pića povezano s manjim izgledima za razvoj nekoliko oblika artritisa.
Konzumacija alkohola smanjuje rizik za artritis
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Leidenu upozoravaju kako pretjerana konzumacija alkohola može imati brojne negativne posljedice za zdravlje, te ne preporučuju ovu metodu za borbu protiv reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, reaktivnog artritisa, psorijatičnog artritisa i spondiloartropatije.

Njihovi se podaci temelje na nalazima prikupljenima od 997 pacijenata s navedenim oblicima artritisa i 6874 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

U prosjeku su osobe koje su pile alkohol u odnosu na potpune apstinente imale 62% do 73% manji rizik za neki oblik artritisa.

Istraživači napominju kako su pri izračunu rizika u obzir uzeli i faktore poput spola, dobi, indeksa tjelesne mase i pušenja.

Po njihovom mišljenju, uočeni pozitivan učinak alkohola se može temeljiti na smanjivanju izgleda za upalne procese povezane s artritisom.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.