Ostalo

Odrastanje na selu trajno smanjuje rizik za alergije

Objavljeno 02.06.2010.

Reuters

Istraživanje švedskih znanstvenika sa sveučilišta u Goeteborgu je pokazalo kako osobe odrasle na selu imaju manje izglede za razvoj alergija i u odmakloj životnoj dobi.
Odrastanje na selu trajno smanjuje rizik za alergije
 

Ispitanici koji su prvih 5 godina života proveli na selu su imali prosječno 20% manji rizik za simptome alergija od 16. do 75. godine, objavio je časopis Allergy.

Brojne ranije studije su ukazale na smanjene izglede za razvoj alergija kod osoba odraslih na selu, no nije bilo poznato koliko dugo traje ovakav zaštitni učinak.

U novom istraživanju je sudjelovalo 18087 ispitanika, te se pokazalo da je rizik za alergije kod osoba koje su djetinjstvo provele na selu bio najmanji u dobi do 30 godina, a nakon toga se postupno povećava.

Utvrđeno je i kako su simptomi alergija općenito najčešći kod osoba nastanjenih u najurbaniziranijim područjima.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti pozitivnim utjecajem bakterija iz okoliša na selu, kao i negativnim posljedicama izloženosti česticama prometnog zagađenja u gradovima.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.