Ostalo

Stres na radnom mjestu povezan s astmom

Objavljeno 28.05.2010.

Reuters

Osobe koje su redovito izložene stresu na radnom mjestu imaju veći rizik za razvoj astme, objavili su njemački znanstvenici sa sveučilišta u Heidelbergu.
Stres na radnom mjestu povezan s astmom
 

Stručni časopis Allergy piše i kako su već brojne ranije studije ukazale na povezanost stresa na radnom mjestu i većeg rizika za bolesti srca, dijabetes i depresiju.

Za potrebe novog istraživanja je 5114 ispitanika u dobi od 40 do 65 godina praćeno prosječno 10 godina.

Pokazalo se kako osobe koje su najviše izložene stresu na radnom mjestu imaju dvostruko veći rizik za astmu u odnosu na ispitanike koji su izjavljivali da ne osjećaju stres kada rade.

Znanstvenici vjeruju da je ovakav negativan utjecaj kroničnog stresa moguće objasniti većom podložnošću dišnih putova na razvoj upala nakon izloženosti nekom "okidaču" iz okoline.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.