Ostalo

Povezanost zanimanja i raka pluća

Objavljeno 18.02.2010.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Italiji je potvrdilo kako su neka zanimanja izravno povezana s većim rizikom obolijevanja od raka pluća.
Povezanost zanimanja i raka pluća
 

Znanstvenici procjenjuju kako je oko 5% svih slučajeva raka pluća koji se bilježe kod muškaraca posljedica uvjeta na radnom mjestu, piše American Journal of Epidemiology.

U istraživanju je sudjelovalo 2100 muškaraca oboljelih od raka pluća te 2120 zdravih ispitanika iste dobi i mjesta stanovanja.

Oko 12% oboljelih ispitanika je radilo na radnim mjestima u rudarstvu, metalnoj industriji, na benzinskim pumpama te nekim područjima graditeljstva, poznatim faktorima rizika za rak pluća.

Nasuprot tome, samo 6% ispitanika iz kontrolne skupine je bilo zaposleno na takvim radnim mjestima.

Sveukupno su ovakva radna mjesta bila povezana sa 74% većim rizikom obolijevanja od raka pluća.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.