Ostalo

Građani misle da je epilepsije zarazna bolest

Objavljeno 08.02.2010.

Centar za epilepsije Zagreb

Glavni cilj obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije jest podizanje svijesti javnosti o epilepsiji i smanjenje stigme prema oboljelima – Humanitarnom akcijom Živjeti s epilepsijom: Izaći iz sjene prikupljaju se sredstva za obnovu Centra za epilepsije „Zagreb“
Građani misle da je epilepsije zarazna bolest

Zagreb, 8. veljače 2010. - Centar za epilepsije "Zagreb" obilježio je danas Nacionalni dan oboljelih od epilepsije svečanim događanjem za javnost koje se održalo pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u Multimedijalnoj dvorani KB „Sestre milodsrdnice".

Na događanju su govorili:

  • Prof.dr.sc. Krešimir Rotim, ravnatelj KB "Sestre milosrdnice"
  • Prof.dr.sc. Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju KB „Sestre milosrdnice"
  • Doc.dr.sc. Hrvoje Hećimović, voditelj Centra za epilepsije „Zagreb"
  • Vitomira Lončar, glumica
  • Zoran Horvat, Rotary klub "Zagreb"
  • Lidija Hrastić-Novak, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje
  • Prof. Dorica Nikolić, državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi
  • Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske


U sklopu Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, koji se obilježava pod sloganom Živjeti s epilepsijom: Izaći iz sjene održava se i istoimena humanitarna akcija kojoj je glavni cilj prikupljanje 2 milijuna kuna kako bi se obnovio i osuvremenio Centar za epilepsije „Zagreb" koji djeluje u sklopu Klinike za neurologiju KB „Sestara milosrdnica".

Na svečanoj priredbi, organizator je pozvao građane da sudjeluju i na drugom događanju koje će se održati na sam Nacionalni dan oboljelih od epilepsije - u nedjelju 14. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 14 sati. Tamo će biti postavljen informativno-edukativni štand na kojemu će se od liječnika i oboljelih moći dobiti informacije o ovoj bolesti te promotivne narukvice s porukom Živjeti s epilepsijom: Izaći iz sjene i crvene ruže. Događanje na Cvjetnom trgu organizirano je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje.

Stigmatizirani bolesnici

Doc.dr.sc. Hrvoje Hećimović, voditelj Centra za epilepsije „Zagreb" u svome se izlaganju osvrnuo na rezultate posljednje provedenog istraživanja o epilepsiji „Epilepsije i stigma" koje je provedeno u Hrvatskoj na 1500 ispitanika sklopu Globalne kampanje protiv stigme u epilepsiji. Cilj istraživanja bio je ukazati na čimbenike na koje se mora utjecati kako bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih od epilepsije.


Tim je povodom izjavio:„U Hrvatskoj treba u potpunosti ukloniti predrasude o epilepsiji, jer to nije ni psihički poremećaj niti zarazna bolest, već najčešća neurološka bolest od koje u našoj zemlji boluje oko 45.000 ljudi i koja se uredno može kontrolirati." Dr. Hećimović predstavio je i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za obnovu Centra za epilepsije „Zagreb" te kazao: „Pozivamo donatore da nam pomognu u preuređenju i proširenju prostora centra kako bismo mogli i dalje raditi na osuvremenjivanju dijagnostike i terapije i na taj način poboljšati kvalitetu života naših bolesnika".

Rezultati istraživanja pokazali su da je čak 91 posto ispitanika čulo ili čitalo o epilepsiji, a svaki drugi ispitanik smatra da su bolesnici stigmatizirani. Najznačajniji pokazatelji stigme prema oboljelim od epilepsije su predrasude da je epilepsija psihička bolest (čak 41 posto, što je gotovo dvostruko više nego u ostalim zemljama u kojima je do sada provedeno ispitivanje) kao i da je bolest zarazna te da se prenosi s osobe na osobu. Upravo iz tih razloga ti ispitanici ne bi željeli ni da se njihova djeca igraju u školi s oboljelim od epilepsije niti da njihov sin/kćer živi s oboljelim. Zabrinjava i to što 29 posto ispitanih smatra da bi osobe s epilepsijom trebale raditi lošije poslove, te da 17 posto misli da oboljeli od epilepsije ne bi smjeli imati djecu.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

14. veljače - Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježava se u Hrvatskoj drugu godinu zaredom na Dan Sv. Valentina - zaštitnika oboljelih od epilepsije. Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest i najviše stigmatizirana bolest koja najviše pogađa mladu, radno aktivnu populaciju.  U Hrvatskoj od epilepsije boluje oko 45 tisuća ljudi, a svake godine dijagnosticirano je 4.000 novooboljelih, od kojih je čak 40 posto mlađe od 20 godina pa je jasno koliko ova bolest donosi štete i društvu u cjelini. Glavni cilj obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije podizanje svijesti javnosti o epilepsiji, izazovima s kojima se bolesnici svakodnevno susreću kao i smanjenje stigme prema oboljelima od epilepsije.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.