Ostalo

Stanice kože transformirane direktno u neurone

Objavljeno 30.01.2010.

Reuters

Američki znanstvenici sa Stanford University su po prvi put pretvorili obične stanice kože izravno u neurone, ne koristeći matičine stanice.
Stanice kože transformirane direktno u neurone
 

Uz pomoć ovog postupka se otvara mogućnost velikog ubrzavanja razvoja cijelog polja regenerativne medicine.

Dosadašnja testiranja su provedena na stanicama životinja, no istraživači vjeruju da će u budućnosti biti moguće uzorak pacijentove kože pretvoriti u transplantat tkiva potrebnog za liječenje, primjerice Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Novi se postupak temelji na korištenju samo triju gena.

Znanstvenici očekuju da će u sljedećim eksperimentima uspjeti pretvoriti stanice kože u tipove stanica potrebne za liječenje bolesti jetre, dijabetesa ili karcinoma, objavio je časopis Nature.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.