Ostalo

Još jedan gen povezan s "kravljim ludilom"

Objavljeno 02.02.2010.

BBC

30-godišnjak koji je prošle godine u Velikoj Britaniji umro od Creutzfeldt-Jakobove bolesti je imao gene koji dosad nisu bili povezivani s ovim oboljenjem.
Još jedan gen povezan s "kravljim ludilom"
 

Sve osobe koje su dosad preminule od ljudske inačice tzv. kravljeg ludila su imale zajednički gen povezan s većim rizikom obolijevanja.

Po procjenama znanstvenika, otkriće još jednog gena znači da će se vjerojatno udvostručiti broj osoba koje će dobiti Creutzfeldt-Jakobovu bolest, objavio je časopis Lancet.

To će dovesti do očekivanog "drugog vala" bolesti koju uzrokuju prioni povezani s mesom goveda oboljelih od goveđe spongiformne encefalopatije.

Vjeruje se da tisuće ljudi ima infekciju koju mogu prenijeti osobama u svojoj okolini, unatoč tome što sami ne pokazuju nikakve simptome ove neizlječive bolesti koja pogađa mozak.

Procjenjuje se da je od 1994. godine je od Creutzfeldt-Jakobove bolesti umrlo više od 200 ljudi.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.