Ostalo

Nova studija o štetnom utjecaju pušenja i konzumacije alkohola

Objavljeno 07.01.2010.

Yahoo

Istraživanje nizozemskih znanstvenika je potvrdilo kako pušenje i konzumacija alkohola povećavaju rizik za karcinome jednjaka i želuca.
Nova studija o štetnom utjecaju pušenja i konzumacije alkohola
 

Prateći više od 120000 osoba u razdoblju od 16 godina istraživači sa sveučilišta u Maastrichtu su izračunali kako je pušenje povezano s povećanjem rizika obolijevanja od nekih oblika raka želuca i raka jednjaka od 60 do čak 263%.

Uz to, dnevna konzumacija više od 30 grama alkohola (2-3 čaše vina) je peterostruko povećavala rizik obolijevanja od raka gornjeg dijela jednjaka, piše časopis Gut.

Istraživači dodaju kako je rizik obolijevanja od proučavanih oblika karcinoma bio dodatno višestruko povećan kod ispitanika koji su i pušili i pretjerano konzumirali alkohol.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.