Ostalo

Prestanak pušenja i rizik za dijabetes

Objavljeno 06.01.2010.

BBC

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako je prestanak pušenja usko povezan s povećanjem izgleda za razvoj dijabetesa tipa 2, objavio je časopis Annals of Internal Medicine.
Prestanak pušenja i rizik za dijabetes
 

Znanstvenici s Johns Hopkins University su utvrdili da ispitanici koji su prestali pušiti imaju u odnosu na nepušače oko 70% veći rizik za dijabetes tipa 2 u prvih 6 godina nakon prestanka pušenja.

U studiji je sudjelovalo 10892 ispitanika srednje životne dobi, a izgledi za dijagnozu dijabetesa tipa 2 su bili najveći u prve 3 godine nakon prestanka pušenja.

Po riječima istraživača, uzrok ove pojave je povećanje tjelesne mase koje se često javlja kod osoba koje prestanu pušiti.

Uz to, poznato je i kako je pušenje samo po sebi faktor rizika za obolijevanje od dijabetesa.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.