Ostalo

Opasnosti koje prate manjak vitamina D

Objavljeno 02.11.2009.

Yahoo

Pomanjkanje vitamina D u krvi kod odraslih osoba je povezano s većim rizikom za smrt od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je istraživanje provedeno u Finskoj.
Opasnosti koje prate manjak vitamina D
 

Za potrebe studije su prikupljeni podaci od 2817 muškaraca i 3402 žene prosječne dobi 49 godina kod kojih u početku nisu bili prisutni indikatori bolesti krvožilnog sustava.

Nakon praćenja ispitanika u razdoblju od 27 godina, istraživači su utvrdili kako je snižena koncentracija vitamina D u krvi povezana s prosječno 25% većim rizikom za smrt od bolesti srca i moždanog udara.

American Journal of Epidemiology piše kako je pomanjkanje vitamina D imalo naročito izražen utjecaj na izglede za smrt od moždanog udara, te da je kod osoba s najnižom koncentracijom vitamina D ovaj rizik bio dvostruko veći nego kod osoba kojima je izmjerena vrlo visoka koncentracija vitamina D.

Istraživači napominju kako je utvrđena veza bila neovisna o ostalim faktorima rizika povezanima s bolestima srca i moždanim udarom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.