Ostalo

Svjetski Dan srca: redovnim i točnim mjerenjem tlaka do prevencije bolesti srca

Objavljeno 28.09.2009.
Zagreb, 27. rujna 2009. – Brojnim akcijama diljem Hrvatske obilježen je Svjetski dan srca, koji se u cijelom svijetu obilježava zadnje nedjelje u rujnu. Središnja manifestacija održana je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje je građane dočekao veliki broj kardiologa koji su na licu mjesta mjerili krvi tlak i indeks tjelesne mase te dijelili savjete o tome kako očuvati zdravo srce. Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se pod geslom "Radi za srce“ i posvećen je prvenstveno smanjivanju rizičnih čimbenika kardiovaskularnih bolesti na radnome mjestu.
Svjetski Dan srca: redovnim i točnim mjerenjem tlaka do prevencije bolesti srca
 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 80% preuranjenih smrti uzrokovano je bolestima srca i srčanim udarom. Svaki drugi hrvatski građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Hrvatska je u skupini visokorizičnih zemalja po obolijevanju od kardiovaskularnih bolesti jer ljudi previše puše, premalo se kreću, imaju loše prehrambene navike i previše ih je s povišenim tlakom.

Bolesti srca i krvih žila u velikoj mjeri se mogu spriječiti. Stručnjaci zbog toga upozoravaju na važnost smanjenja glavnih uzročnika rizika bolesti kao što su hipertenzija, pušenje, loša prehrana i tjelesna neaktivnost. U prevenciji bolesti srca iznimno je važno i redovito mjerenje krvnog tlaka.

„Mjerenje krvnog tlaka u kući premalo se koristi kao preventivna metoda ranog otkrivanja povišenog krvog tlaka i nažalost često se odnosi samo na stariju populaciju. Samostalnim mjerenjem tlaka hipertenziju (povišeni krvni tlak) je na vrijeme moguće otkriti i liječiti, čime se višestruko smanjuje rizik obolijevanja i smrti od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Samostalno mjerenje tlaka izuzetno je važno i kod praćenja djelovanja lijekova, odnosno kod prilagođavanja terapije kako bi se postigao najbolji mogući učinak", ističe dr. med. Tena Kovačević iz Medikora.

U današnjoj akciji na Trgu bana Jelačića građanima je tlak mjeren s digitalnim tlakomjerom Omron, koji zbog visoke pouzdanosti i jednostavne primjene preporučuje Hrvatsko društvo za hipertenziju. Ekskluzivni zastupnik Omrona za hrvatsko tržište je tvrtka Medikor.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.