Ostalo

Krvni test za dijagnozu raka debelog crijeva

Objavljeno 24.09.2009.

Reuters

Znanstvenici iz belgijske biotehnološke tvrtke OncoMethylome su razvili test koji na temelju analize uzorka krvi ukazuje na prisutnost raka debelog crijeva.
Krvni test za dijagnozu raka debelog crijeva
 

Test otkriva prisutnost i djelovanje gena SYNE1, FOXE1 i S100A4, a može pomoći i pri ranoj identifikaciji tumora koji će vjerojatno metastazirati.

Istraživači dodaju kako će uz nisku cijenu na široku dostupnost novog testa pozitivno utjecati činjenica da za njegovu primjenu nije nužno visoko stručno medicinsko osoblje.

Rak debelog crijeva je drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma u Europi i SAD gdje odnosi 250000 života godišnje, od oko 560000 osoba kod kojih se ova bolest svake godine pojavi.

Procjenjuje se da od njega obolijeva svaka 17. osoba.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.