Ostalo

Manjak sna povećava rizik za dijabetes

Objavljeno 15.08.2009.

BBC

Osobama koje redovito premalo spavaju prijete veći izgledi za razvoj dijabetesa, posebno u kombinaciji sa sjedilačkim načinom života i pretjeranim unosom hrane.
Manjak sna povećava rizik za dijabetes
 

Istraživači s University of Chicago su 11 zdravih, ali tjelesno neaktivnih muškaraca i žena srednje životne dobi promatrali u dva 14-dnevna razdoblja u kojima su uz obilje dostupne hrane ispitanici spavali ili 5,5 ili 8,5 sati svake noći.

Smanjenjem trajanja sna je došlo do promjena u reakciji organizma na standardno testiranje prisutnosti šećera u krvi te su nalazi postali slični onima koje se bilježe kod osoba s povećanim rizikom za dijabetes.

Rezultate studije je objavio Journal of Clinical Endocrinology.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.