Ostalo

Acetilsalicilna kiselina i smrtnost od raka debelog crijeva

Objavljeno 13.08.2009.

New York Times

Novo istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako je uzimanje acetilsalicilne kiseline (Andola) kod osoba oboljelih od raka debelog crijeva povezano s manjim rizikom za smrt.
Acetilsalicilna kiselina i smrtnost od raka debelog crijeva
 

Znanstvenici s Harvarda te njihovi kolege iz Massachusetts General Hospital i Dana-Farber Cancer Institute su u Journal of the American Medical Association objavili kako je redovito uzimanje acetilsalicilne kiseline prije i nakon dijagnoze povezano sa za trećinu manjim izgledima za smrt od posljedica bolesti.

Već su ranija istraživanja pokazala kako je acetilsalicilna kiselina povezana s manjim rizikom da će se tumori na debelom crijevu uopće pojaviti.

Nova je studija utemeljena na praćenju 1279 pacijenata kod kojih rak debelog crijeva nije metastazirao.

Istraživači vjeruju kako jee pozitivan učinak acetilsalicilne kiseline povezan s utjecajem na funkciju enzima COX-2, inače ključnog čimbenika u razvoju nekih oblika raka debelog crijeva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.