Ostalo

Protein predviđa pojavu dijabetesa tipa 2

Objavljeno 10.08.2009.

Yahoo

Protein zadužen za prenošenje i aktivaciju hormona testosterona i estrogena može ukazati na povećani rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Protein predviđa pojavu dijabetesa tipa 2
 

Smanjena prisutnost proteina po imenu SHBG u krvotoku se pokazala snažnim markerom za pojavu dijabetesa tipa 2 kod naizgled zdravih ispitanika, objavili su istraživači s University of California.

Rezultati koje je objavio New England Journal of Medicine su utemeljeni na praćenju 718 žena koje su prošle menopauzu i 340 muškaraca.

Otkrivene su i dvije inačice gena koji kontrolira proizvodnju proteina SHBG, te se pokazalo kako je jedna od njih povezana s većim rizikom za dijabetes tipa 2, dok druga smanjuje izglede za pojavu ove bolesti.

Istraživači napominju kako je već u ranijim studijama utvrđena povezanost između SHBG i pretilosti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.