Majka i dijete

Nacionalni tjedan dojenja, 1.-7. listopada

Objavljeno 01.10.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Od 1. do 7. listopada se već tradicionalno u Hrvatskoj obilježava Nacionalni tjedan dojenja.
Nacionalni tjedan dojenja, 1.-7. listopada
 

Svake godine Nacionalni tjedan dojenja prilika je za organizaciju stručnih skupova, javnozdravstvenih akcija u zajednici i medijskih istupa, sve u cilju promicanja dobrobiti dojenja za zdravlje djeteta i majke.

Ove godine, je ususret Nacionalnom tjednu dojenja, u ponedjeljak, 30. rujna u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Udruge RODA u Tribini Grada Zagreba održan stručni skup pod nazivom "Izazovi i mogućnosti u dojenju danas".

U prvom dijelu skupa održana su predavanja u sklopu kojih je predstavljen Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja 2024.-2027. Predstavljeni su i najnoviji podaci o dojenju iz 2023. godine prema kojima je 69% djece u rodilištima hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Podaci primarne zdravstvene zaštite ukazuju da učestalost isključivog dojenja pada s dobi te u dobi od mjesec dana iznosi nešto više od 50%, a u dobi od 6 mjeseci, što je dob do koje Svjetska zdravstvena organizacija preporuča isključivo dojenje, isključivo je dojeno tek oko 10% djece u Hrvatskoj.

Svoje su aktivnosti predstavila Društva patronažnih sestara Hrvatske udruge medicinskih sestara, Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, udruge RODA te promicanje dojenja u Gradu Zagrebu.

Na skupu su predstavljeni i rezultati istraživanja o izazovima s kojima se svakodnevno susreću roditelji i stručnjaci. Kako bi dobili što jasniji uvid u postojeće izazove, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Povjerenstvom za dojenje Ministarstva zdravstva, Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja, Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, Hrvatskom udrugom IBCLC savjetnica za dojenje, Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i brojnim stručnim društvima proveo online anketu. Anketu je ispunilo 662 sudionika, stručnjaka i roditelja. Kao primarni izazov u dojenju, najveći broj ispitanika, njih 25%, odnosno 24% roditelja i 28% stručnjaka naglasili su zbunjujuće i neujednačene informacije o dojenju. Stručnjaci, uz neujednačenost informacija, kao najveće izazove iznose i nedostatak podrške i pritisak okoline, dok roditelji uz neujednačenost informacija ističu izazove u vidu upale dojki i /ili bolnih bradavica te nedostatak podrške. Velik broj sudionika ovog istraživanja također je ponudio i opis najčešćih izazova u dojenju što je omogućilo i kvalitativnu obradu dobivenih informacija. Stručnjaci u svojim opisnim odgovorima kao tri vodeća izazova izdvajaju se dostupnost infromacija, znanja i edukacija, nedostatak podrške te motivaciju i upornost. Roditelji, s druge strane, kao najveće izazove izdvajaju dostupnost informacija, znanja i edukacija, zatim uspostavu dojenja, zdravstveno stanje majke te pritisak okoline.

Po izlaganju rezultata održan je okrugli stol na kojem su vodeći stručnjaci te predstavnici najznačajnijih nacionalnih organizacija u području promicanja dojenja u Republici Hrvatskoj, kao odgovor na izložene izazove, ponudili mogućnosti za kvalitetnije i uspješnije promicanje dojenja. Neki od izloženih prijedloga bili su uspostava referentnog centra koji je predviđen Nacionalnim programom za zaštitu i promicanje dojenja kao pouzdanog mjesta organizacije edukacija i informiranja kako stručnjaka tako i javnosti. Naglašena je važnost zadržavanja kontinuiteta i standardiziranog pristupa edukaciji stručnjaka te važnosti individualniziranog pristupa, uključivosti, poštovanja i empatije u edukaciji i savjetovanju majki. Višestruko je, i u edukativne i u svrhe smanjenja stigmatizacije dojenja, naglašena i važnost rada na unaprjeđenju zdravstvene pismenosti i promicanja pozitivnih stavova prema dojenju od najranije dobi, već od vrtića, pri čemu je istaknuta važnost ostvarenja partnerstva s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Ovim skupom, koji je bio tek uvodno događanje, započeo je ovogodišnji Nacionalni tjedan dojenja. Brojne nacionalne aktivnosti nastavit će se provoditi i u nastavku ovoga tjedna. Vjerujemo i nadamo se da će i ove godine zagovaranje dojenja tijekom Nacionalnog tjedna dojenja privući brojne zainteresirane građane i svima približiti zdravstvene dobrobiti dojenja za djecu i majke.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.