Majka i dijete

Učinak rane izloženosti glutenu

Objavljeno 17.03.2013.

HealthDay

Istraživanje švedskih znanstvenika ukazuje na 52% manji rizik za celijakaliju kod osoba koje su uz dojenje hranu s glutenom počele dobivati već u dobi od 4 mjeseca.
Učinak rane izloženosti glutenu
 

Celijakaliju karakterizira reakcija imunološkog sustava na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama.

Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može dovesti do oštećenja tankog crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari.

Celijakalija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a češća je kod žena.

Istraživači sa sveučilišta u Umei vjeruju kako uvođenje glutena u prehranu djece stare samo 4 mjeseca može spriječiti razvoj netolerancije na ovaj protein, piše stručni časopis Pediatrics.

Po njihovim riječima, postoji mogućnost da tome doprinosi i pozitivan učinak dojenja na crijevnu floru djece.

Procjenjuje se kako celijakalija pogađa 1% populacije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.