Ostalo

Stanice kože transformirane u neurone

Objavljeno 28.05.2011.

BBC

Američki znanstvenici sa Stanford University su ljudske stanice kože transformirali direktno u funkcionalne stanice mozga, objavio je časopis Nature.
Stanice kože transformirane u neurone
 

Korištena je tehnika koja uz pomoć genetski modificiranih virusa omogućuje manipulaciju procesom "prepisivanja" DNK unutar fetalnih stanica kože, što je dovelo do nastanka stanica koje funkcioniraju kao neuroni.

Ovaj postupak je već ranije proveden na miševima.

Znanstvenici vjeruju kako će sada doći do napretka u neurološkim istraživanjima, a javit će se i mogućnost stvaranja stanica mozga namijenjenih transplantaciji.

Po njihovim riječima, ova metoda se od ostalih razlikuje po tome što se stanice kože ne reprogramiraju u matične stanice, već se direktno transformiraju u neurone.

 

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.