Ostalo

Stručnjaci: Rak je "najskuplja" bolest

Objavljeno 18.08.2010.

Yahoo

Uz to što je vodeći uzrok smrti u svijetu, rak je povezan sa znatno većim troškovima nego AIDS, malarija, gripa i druge zarazne bolesti, objavili su stručnjaci iz American Cancer Society.
Stručnjaci: Rak je "najskuplja" bolest
 

Prema njihovim podacima, negativan učinak raka na produktivnost je uz gubitak života samo 2008. godine u svijetu bio povezan s troškovima od oko 895 milijardi dolara, odnosno oko 1,5% globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Bolesti srca su prema ovoj statistici bile povezane s troškovima od oko 753 milijarde dolara, što je moguće objasniti činjenicom da se one najčešće javljaju u kasnijoj životnoj dobi nego rak.

Istraživači dodaju kako tome još treba pridodati direktne troškove liječenja bolesti.

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako će rak ove godine po prvi put odnijeti više života nego bolesti srca.

Prema podacima za 2008. godinu, od raka je umrlo 7,6 milijuna ljudi, uz 12,4 milijuna novih slučajeva ove bolesti.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.