Treća dob

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada

Objavljeno 01.10.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U 2024. godini obilježavamo 34. godišnjicu proglašenja 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, na temelju odluke i Rezolucije 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca 1990. godine.
Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada
 

Tema "Dostojanstveno starenje: važnost jačanja sustava skrbi i podrške za starije osobe diljem svijeta" (engl. Ageing with Dignity: The Importance of Strengthening Care and Support Systems for Older Persons Worldwide) u fokusu je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

Prema globalnom trendu starenja stanovništva, broj starijih osoba nadmašit će broj mladih, posebno u zemljama u razvoju do 2030. godine. U polovici broja svjetskih zemalja očekivani životni vijek pri rođenju sada premašuje 75 godina, što je 25 godina više u usporedbi s 1950. godinom.

Takva promjena demografske strukture upućuje na veće i specifične zahtjeve za sveobuhvatnom zdravstvenom skrbi, gerijatrijskom zdravstvenom njegom i uslugama socijalne skrbi, osobito za starije osobe s multimorbiditetom i funkcionalnom onesposobljenosti.

Ciljevi Međunarodnog dana starijih osoba (engl. United Nations International Day of Older Persons) u 2024. godini su:

-okupiti stručnjake koji će raspravljati o osnaživanju sustava skrbi i podrške za starije osobe u kontekstu politike, zakonodavstva i praksi
-naglasiti prioritet i potrebu žurnog proširenja mogućnosti edukacije iz gerijatrije i gerontologije
-prepoznati i rješavati probleme globalnog nedostatka radnika u skrbi za starije osobe
-istaknuti važnost zaštite ljudskih prava starijih osoba kao primatelja skrbi i njihovih njegovatelja
-promicati individualni gerontološki pristup koji poštuje dostojanstvo, potrebe, uvjerenja i privatnost starijih osoba, kao i prava za donošenje odluka koje se odnose na skrb i kvalitetu njihova života.

U Europi i svijetu osnažile su politike mnogih gradova, lokalnih vlasti i regionalnih vlada koje su usmjerene stvaranju okruženja prilagođenih starijoj dobi te se naglašava sinergija između ulaganja u javne usluge i poboljšanja fizičkog okruženja, primjerice prometa i stanovanja. Od ključne je važnosti podržavanje aktivnog, zdravog starenja, povećanje poštovanja prema starijim osobama, poticanje njihove društvene uključenosti te doprinosa i sudjelovanja u zajednici.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.