Majka i dijete

Promicanje dojenja u Hrvatskoj

Objavljeno 06.08.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj se posebna pažnja posvećuje promicanju dojenja kroz razne inicijative i programe koji potiču zdravlje majki i djece.
Promicanje dojenja u Hrvatskoj
 

Nacionalni program "Živjeti zdravo" uključuje niz aktivnosti usmjerenih na stvaranje podržavajućeg okruženja za dojenje.

Među njima su opremanje parkova i hodačkih staza klupama za dojenje, što dodatno potiče majke da svoju djecu doje u ugodnim i prilagođenim okruženjima.

Hrvatska također ima dugogodišnju tradiciju provođenja Nacionalnih programa za zaštitu i promicanje dojenja.

Ove godine usvojen je novi Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje 2024. - 2027. godine.

Ovaj program nastoji osigurati kontinuiranu podršku majkama kroz edukaciju, provedbu revidiranog programa "Rodilište prijatelj djece" i programa "Rodilište prijatelj djece za odjele neonatologije", rad Banke humanog mlijeka, savjetovanje, infrastrukturne prilagodbe te praćenje, čime se unapređuje kvaliteta života i zdravlje najmlađih članova društva.

Promicanje dojenja naglašeno je i u Akcijskom planu za prevenciju debljine za razdoblje 2024. - 2027., koji prepoznaje važnost dojenja kao ključnog faktora u prevenciji debljine i promicanju zdravih prehrambenih navika od najranije dobi.

Uz to, u okviru inicijative Europske komisije "EU Jamstvo za svako dijete" posebno se potiče dojenje kao temeljni aspekt pravilne prehrane i razvoja djece.

Cilj ove inicijative je osigurati da najranjivija djeca u Europskoj uniji imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama skrbi za djecu, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani, čime se doprinosi ostvarivanju dječjih prava u Europi.

U Hrvatskoj se svake godine u prvom tjednu listopada obilježava Nacionalni tjedan dojenja.

Ovaj tjedan pruža priliku za podizanje svijesti o važnosti dojenja, razmjenu informacija i podršku majkama koje doje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.