HealthDay
Journal of Nutrition piše kako se to odnosi na proteine i biljnog i životinjskog podrijetla jer svaki tip proteina ima posebnu ulogu u održavanju mišićne mase i snage.
Pri tome su proteini biljnog podrijetla presudni za snagu mišića, a oni životinjskog za mišićnu masu.
Nakon 50. godine života gubitak mišićne mase postaje sve izraženiji, a između 50. i 60. godine se snaga mišića smanjuje za prosječno 1,5% godišnje.
Nakon 60. godine se snaga mišića smanjuje za prosječno 3% godišnje, što znatno otežava kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Uz to, slabi sposobnost održavanja ravnoteže i povećava se rizik za padove praćene frakturama.
Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima od oko 2600 ispitanika prosječne dobi 60 godina.
Pokazalo se kako je muškarcima u toj dobi potreban dnevni unos od najmanje 85 grama proteina, a ženama oko 75 grama proteina dnevno.
Uz meso i mliječne proizvode, dobri izvori proteina su orašasti plodovi i mahunarke.