Šampinjone i gljive shi-take operite pod mlazom hladne vode. Zatim ih ocijedite i osušite na kuhinjskoj krpi. Luk nasjeckajte na najsitnije djeliće. U zdjelu stavite maslinovo ulje, istresite na njega luk i pustite da se pirja dok ne postane staklast. Dodajte sve gljive narezane na listiće i pirjajte deset do petnaest minuta. Posolite, zapaprite, dodajte đumbir, češnjak, papriku i mažuran. Zalijte temeljcem od povrća i bijelim vinom, te pustite da prokuha. Dodajte vrhnje i maknite s vatre.
Rižu popirjajte na malo ulja i dodajte dvostruko toliko vode. Pustite da kuha poklopljeno 20 minuta. Na kraju posolite i dodajte kockicu maslaca.
Rižu služite posebno od ragua, kojeg stavite na isti tanjur.
Zrna prosa očistite i skuhajte 10 minuta u vrućoj vodi uz dodatak maslinovog ulja (2 žlice). Ocijedite proso nakon kuhanja i ostavite ga da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhao proso sačuvajte i vruću prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da omekša 10 minuta. Nakon toga ocijedite i pustite zrna kus-kusa da se ohlade.
U zdjelu stavite listiće divlje rige koje ste rukama usitnili na manje komade, dodajte kockice oguljene breskve, kockice oguljene jabuke, proso i kus-kus. Sve lagano posolite grubom morskom soli, začinite limunom, balzamičnim octom i sezamovim uljem.
Ova prekrasna salata prava je riznica nutritivno vrijednih tvari. Kus-kus je parena i drobljena žitarica (tjestenina) koju možemo nabaviti već napola pripremljenu pa nije potrebno dodatno kuhanje već je dovoljno namakanje u toploj vodi ili juhi. Bogata je složenim ugljikohidratima. Proso je namirnica izuzetno bogata silicijem koji je važan za zdravlje kose i noktiju, a ima jedinstven okus koji možemo iskoristiti kao dodatak juhama, salatama ili od njega spremiti tijesto za kolače. U ovoj kombinaciji, važno je da breskve budu prilično zrele, a da jabuka bude reska, kiselkasta. Sezamovo ulje dat će ovom jelu posebnu, egzotičnu aromu.