Alergija ili preosjetljivost neuobičajena je i prekomjerna reakcija imunosnog sustava na različite, inače neškodljive čimbenike okoliša. Alergena pelud prepoznata je kao najjači alergen današnjice koji značajno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost od najranijega djetinjstva do starosti. Sustavnim praćenjem pojavnosti alergenoga peluda u zraku određenoga područja omogućen je brz protok informacija osobama alergičnim na određen tip peluda. Svakodnevne informacije o vrsti i razini koncentracije alergenoga peluda u zraku omogućuju planiranje liječenja, dnevnih aktivnosti i godišnjih odmora radi ublažavanja simptoma alergijske reakcije.
Uz poznavanje trenutačne situacije o zastupljenosti peluda u zraku važno je znati da moguće pojačanje simptoma alergijske reakcije na pelud određene biljke može biti prouzročeno križnim reakcijama između peluda kao okolišnoga alergena i alergena određene hrane biljnoga porijekla.
Oralni alergijski sindrom (OAS) alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme. Prouzročen je konzumacijom uglavnom svježe hrane biljnoga porijekla poput voća, orašastih plodova i povrća. Kod odraslih osoba predstavlja uobičajenu alergijsku reakciju uzrokovanu hranom. Novija saznanja ukazuju da više od 60 posto svih alergija na hranu upravo su križne reakcije između alergena hrane i okolišnih alergena (pelud).
Drugi izraz koji se koristi za opisani sindrom je "pelud - alergija na hranu", odnosno, sindrom alergije na hranu povezan s peludom. Može se javiti u bilo koje doba godine, a pojavnost i ozbiljnost može biti izraženija u vrijeme cvjetanja/polinacije alergenih biljaka. Razvoj simptoma OAS-a ovisan je o dominantnoj alergenoj vegetaciji određenoga područja i navika konzumacije određene hrane.
Simptomi OAS-a se očituju kod osoba senzibiliziranih na pelud, ovisno o postojanju križne reaktivnosti (klinički manifestna ili beznačajna) ili ovisno o njihovom statusu križne reaktivnosti (klinički manifestna/ili beznačajna). Glavni simptomi su svrbež usne šupljine i ždrijela koji obično počinje osjećajem bockanja i žarenja u usnama neposredno nakon kontakta s hranom biljnoga podrijetla. Također se može razviti edem u sluznici usne šupljine, jezika, nepca, grkljana i vrata. Ponekad se reakcije očituju u očima, nosu i na koži, a moguće su i probavne smetnje. Simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do pola sata, a vrlo se rijetko javljaju teži klinički oblici bolesti. Simptome OAS-a izaziva svježa hrana, dok ih kuhana, smrznuta ili kemijski obrađena ne izaziva.
Osobe koje su senzibilizirane na određeni tip alergenoga peluda mogu reagirati i na drugi tip bez na to da su ranije s njime bile u kontaktu. Stoga je moguće produžavanje simptoma alergijske reakcije i na razdoblje kada pelud na koju je osoba alergična nije prisutna u zraku. Najbolji primjer je produžavanje simptoma alergijske reakcije u osoba alergičnih na pelud breze u lipnju i srpnju kada cvjeta/polinira pitomi kesten. Također, osobe alergične na pelud ambrozije polisenzibilizirane su i na pelud porodice trava, pelina i na određene pripadnike porodice breza. Uzrok križne reaktivnosti je strukturna sličnost proteina određenoga voća, povrća i orašastih plodova s proteinima određenih tipova peluda.
Mnoge alergične osobe nisu svjesne da imaju simptome OAS-a i ne povezuju ih s alergijom na određenu pelud te je stoga vrlo važno obratiti pozornost na moguće pogoršanje simptoma vezano uz slijedeće sindrome: breza-pelin-celer sindrom i celer-mrkva-breza-pelin-začin sindrom. U tablici je prikazana moguća križna reaktivnost kod osoba alergičnih na određenu pelud i hranu biljnog porijekla zbog posjedovanja sličnih alergena.
tip peluda |
križna reaktivnost
|
breza
|
pelud ostalih biljnih vrsta: joha, lijeska, grab, hrast, pitomi kesten, bukva, ambrozija, jasen, pelin, trave povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča začini: bosiljak, kopar, korijandar, anis, komorač, pelin, mažuran, origano, papar, timijan orašasti plodovi: lješnjaci, kikiriki, badem, orah, kesten ostalo: sjemenke suncokreta |
lijeska |
pelud ostalih biljnih vrsta: breza, joha, grab, bukva, jasen, maslina, kalina, jorgovan povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča |
joha
|
pelud ostalih biljnih vrsta: breza, lijeska, grab, hrast, pitomi kesten, bukva, ambrozija, maslina, pelin, trave (ljulj, livadna mačica) povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča orašasti plodovi: lješnjaci |
maslina
|
pelud ostalih biljnih vrsta: jasen, kalina, jorgovan, jasmin, forzicija, bor, čempres, trave, pelin, ruska maslina povrće: krumpir voće: kivi, breskva, rajčica ostalo: lateks materijali |
trave
|
pelud ostalih biljnih vrsta: raž, zob, pšenica, kukuruz, ječam, riža povrće: grašak, celer, mrkva voće: naranča, kivi, dinja, lubenica, smokva (još se istražuje), jabuka, rajčica |
ambrozija
|
pelud ostalih biljnih vrsta: pelin, maslačak, zlatošipka, suncokret, trave, breza povrće: krastavac, tikvice, artičoka voće: dinja, lubenica, banana, mango ostalo: ehinacea, čaj od kamilice, čaj od hibiskusa, sjemenke suncokreta |
pelin
|
pelud ostalih biljnih vrsta: ambrozija, zlatošipka, breza povrće: mrkva, celer, salata, češnjak, luk, cvjetača, kupus, peršin, poriluk voće: jabuka, kruška, šljiva, breskva, kivi, mango, banana, dinja, lubenica, rajčica začini: anis, curry, papar, kopar, kim, korijander orašasti plodovi: lješnjaci, pistacija, orasi, kikiriki ostalo: med, suncokretovo ulje, kamilica, ekstrakt sjemenki maka |
crkvina
|
pelud ostalih biljnih vrsta: breza, trave, borovica, maslina, jasen, pelin, ricinus orašasti plodovi: pistacija |
U cilju što bolje informiranosti svih građana, a posebice osoba alergičnih na određenu pelud, portal PLIVAzdravlje je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i ostalim županijskim zavodima razvio mobilnu aplikaciju "Peludna prognoza". Aplikacija Peludna prognoza je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima.
Aplikacija "Peludna prognoza za Republiku Hrvatsku", osim svakodnevnih informacija o prisutnosti i razini koncentracije alergenoga peluda u zraku, donosi i potrebne informacije o križnim reakcijama raznih tipova peluda i hrane biljnoga porijekla.