Najčešći okidači (eng. triggeri)
Izbjegavajte ljutu hranu, citrusno voće (naranče, grejp, limun, limete, mandarine), češnjak, luk, jako začinjenu hranu ( papar, čili, crvena paprika) i umak od rajčice. Korisno je jesti sezonsko voće, i to ono koje nije kiselo. Osobito je dobro ono voće koje inače uspijeva u područjima na kojima živimo, jer je takvo voće u pravilu najmanje tretirano raznim kemikalijama.
Izbjegavajte masnu hranu
Žgaravicu potiče i masna i pržena hrana jer usporava pražnjenje želuca, i opušta mišićnu barijeru između jednjaka i želuca i usporava pražnjenje želuca. Izbjegavajte kobasice, sve prženo meso uključujući perad i ribu, čvarke, jako začinjena i masna variva, krem juhe, umaci za salate, čips, lisnata tijesta. Možete jesti krto meso (svinjetinu, janjetinu, teletinu, perad, bijelu ribu), bistre juhe, te nadomjeske kao što su soja i proizvodi od soje, grah i grašak pripremljeni bez puno masnoće.
Smanjite unos slatkog
Izbjegavajte šećer, čokoladu (sadrži metilksantin koji opušta donji sfinkter jednjaka), čokoladne torte i kolače, krem bombone, a radije pojedite voćni (nemasni) sladoled, džem, krekere (s manje soli, od riže) i integralno (graham) pecivo. Općenito jedite pekarske proizvode od integralnog tijesta, bez dodataka sušenog voća.
Koristite nemasne mliječne proizvode
Neki smatraju da im mlijeko pomaže kod žgaravice, čak i kod ulkusne bolesti, što nije točno. Iako mlijeko može kratkotrajno olakšati simptome, zbog sadržaja kalcija dugoročno potiče lučenje želučane kiseline i time se problem samo pogoršava. Dobro je konzumirati obrano, nemasno mlijeko i mliječne proizvode s niskom udjelom masti. Kod konzumiranja mlijeka mliječnih proizvoda obratite pažnju na osjet težine u trbuhu i osjećaja, nadutosti, nekada i uz proljev, jer kod određenog broja ljudi (10-12%) postoji intolerancija na laktozu. To nije alergija, već slabije podnošenje mlijeka i proizvoda zbog nedostataka enzima koji razgrađuju laktozu. Najlakši način dokazivanja intolerancije na laktozu je eliminacijska dijeta, koja podrazumijeva dvotjednu prehranu bez mlijeka i mliječnih proizvoda. U tom periodu bi se tegobe morale znatno smanjiti ili nestati. Intolerancije laktoze je češća u osoba koje imaju celijakiju.
Koristite probiotike
Korisno je konzumirati jogurt i probiotike, jer pomažu u obnavljanju korisne crijevne flore, a posebno su korisni kod proljeva ( neovisno da li je infektivni ili posljedica poremećaja crijevne flore uzrokovane antibioticima), sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva, konstipacije a obećavajući su rezultati kod alergijskih bolesti. Nema dovoljno istraživanja o tome kako probiotici utiču na GERB, međutim, mogu pomoći normalizacijom probave i pražnjenja crijeva.
Uvrstite vlakna u prehranu
Istraživanja su pokazala da povećan unos vlakana, posebno u obliku voća i povrća, mogu pomoći u zaštiti protiv niza probavnih poteškoća, uključujući i GERB, a pritom smanjujete rizik od visokog kolesterola, dijabetesa, konstipacije i probavnih tegoba.
Što piti
Općenito pravilo ja da se ne piju velike količine tekućine uz obrok jer povećavate tlak u trbuhu. Vrlo je bitno piti tekućinu, ali je konzumirajte između obroka.
Potrebno je izbjegavati pijenje gaziranih pića i kiselih sokova. Smanjite unos alkoholnih pića, osobito žestice, te bijelih i pjenušavih vina koja su kisela. Treba izbjegavati jake čajeve, crnu kavu i pića koja sadrže kofein.
Kad pijete mlijeko potrebno je konzumirati nemasno mlijeko.
Pomažu i čajevi, bademi, soda bikarbona
Uz sve ranije navedene mjere, žgaravicu mogu ublažiti čaj od đumbira, bijelog sljeza i čaj od kamilice, osobito kad je uzrokovane stresom.
Šaka badema, ili drugih orašastih plodova, također može dobro poslužiti kao prva pomoć kod žgaravice.
Kod žgaravice može pomoći i žličica sode- bikarbone, koja neutralizira kiselinu u želucu, ali u vrijeme opće dostupnih lijekova (antacida) koji imaju istu ulogu, a znatno su podnošljiviji, danas za njom nema potrebe.
Lijekovi
Imajte na umu da pojedini lijekovi mogu pogoršati žgaravicu i simptome GERB-a. Nastanku žgaravice pridonose lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici (većina sveprisutnih lijekova protiv bolova), acetilsalicilna kiselina, neki antidepresivi, antihipertenzivi (blokatori kalcijevih kanala), lijekovi za kronični bronhitis ili astmu (teofilin) i osteoporozu (bisfosfonati). Porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.
Usprkos svim preporukama i savjetima izbjegavajte svu hranu koja vam smeta!