Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) nastavljaju sa svojim naporima da uključe sigurnost hrane u javnu agendu i smanje teret bolesti koje se prenose hranom na globalnoj razini.
Zahvaljujući predanim naporima kreatora politika, nadležnih tijela za sigurnost hrane, poljoprivrednika, subjekata u poslovanju s hranom, kuhara, znanstvenika, nastavnika, studenta i potrošača, svijest o sigurnosti hrane raste.
Prehrambeni standardi način su osiguranja sigurnosti i kvalitete. Oni daju smjernice o higijenskom rukovanju hranom za poljoprivrednike i prerađivače. Oni određuju maksimalne razine aditiva, kontaminante, ostatke pesticida i veterinarske lijekove koje svi mogu sigurno konzumirati.
Standardi određuju kako se hrana treba mjeriti, pakirati i dopremiti te čuvati na sigurnom. Zahvaljujući primjeni standarda o temama kao što su prehrambena vrijednost i označavanje alergena, potrošači mogu znati hoće li hrana biti dobra za njih.
Tijelo za postavljanje standarda je Komisija za Codex Alimentarius ili skraćeno Codex. Codex je mjesto gdje predstavnici 188 zemalja članica i organizacije članice (EU) rade zajedno kako bi osigurali sigurnost hrane.
Codex djeluje s mandatom zaštite zdravlja potrošača i osiguravanja pravednosti prakse u trgovini hranom. Tehnički odbori rade na izradi tekstova za standarde, smjernice i kodekse prakse na transparentan i uključiv način. Potkrijepljeno znanstvenim savjetima globalnih stručnih skupina predvođenih FAO-om i WHO-om, tekstovi su razvijeni uz pomoć 243 organizacije promatrača, uključujući industriju i udruge potrošača.
Codex standardi uvode se u zakonodavstvo o sigurnosti hrane kako bi osigurati najbolju praksu. Svjetska trgovinska organizacija također koristi standarde Codexa kao mjerila.
Svake godine "kodeks hrane" raste - uvode se novi standardi i ažuriraju postojeći standardi kada novi podaci postanu dostupni.
Ključne poruke Svjetskog dana sigurnosti hrane su:
Sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje.
Znanost je ključ sigurnog upravljanja sigurnošću hrane.
Sigurnost hrane pozitivno utječe na ekonomiju i egzistenciju.
Prehrambeni standardi štite potrošače.
Prehrambeni standardi pomažu proizvođačima.
Znanost podupire prehrambene standarde.
Svatko upravlja rizicima.
Na sigurnost hrane utječe zdravlje životinja, biljaka i okoliša unutar kojeg se proizvodi.