Yahoo News
Pad kognitivnih sposobnosti bio je dugoročno sporiji u grupi ljudi koja je konzumirala najviše flavonola, bez obzira na ostale čimbenike koji mogu utjecati na pamćenje, poput životne dobi, spola i pušenja, a najbrži u grupi koja ih je konzumirala najmanje, pokazali su rezultati studije provedene na Rush University u Chicagu.
Flavonoli su citoprotektivni, što znači da štite stanice, uključujući i neurone, što bi moglo objasniti njihov utjecaj na kogniciju.
Flavonoli imaju iznimno snažna antioksidativna svojstva čime uvelike pridonose optimalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava, što čini temelj za prevenciju moždanog udara.
Namirnice izuzetno bogate tim bioaktivnim komponentama su crveni luk, jabuke, brokula i čajevi, posebice zeleni čaj.
Najveću bioraspoloživost imaju flavonoli iz luka, jer postižu najveće tkivne koncentracije i najintenzivniji učinak.