Hrvatski veterinarski institut
Na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane.
Zbog toga znanstvenici savjetuju građanima da veliku pozornost posvete dobroj termičkoj obradi mesa.
"Na početku sezone roštiljanja građane podsjećamo da meso trebaju dobro ispeći. Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se može inaktivirati ako se meso peče najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Na mesu ne smiju biti vidljivi tragovi krvi ni sukrvice", savjetuju liječnici i veterinari.
Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E.
Iako je virus proširen diljem svijeta, najviše je zaraženih u istočnoj i južnoj Aziji.
Posljednjih desetljeća sve je više zaraženih u Europi.
Autohtona prisutnost HEV-a u ljudi u Hrvatskoj dokazana je 2012. godine.
Virus je otkriven retrospektivno u krvi bolesnika uzetoj dvije godine ranije.
Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je kod nas hepatitis E načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju.
Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike kod kojih HEV-3 može uzrokovati kroničnu bolest.
Kao mjera sprječavanja infekcije virusom HEV-3 preporučuje se izbjegavati sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso i mesne prerađevine te konzumirati dobro oprano ili termički obrađeno voće i povrće.
Virusi HEV-3 i HEV-4 koji bolest uzrokuju u razvijenim zemljama, su zoonoze, tj. zajedničke su životinjama i ljudima.
Zbog toga su u ovom dijelu svijeta u rizičnim skupinama poljoprivrednici, svinjogojci, šumari, veterinari i lovci.
Seroprevalencija u domaćih svinja dokazana je u 11 županija i iznosi 32,9%, a u divljih svinja u 6 županija i iznosi 31,1%.
Zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama zna dogoditi da se infekcija primijeti tek kad oboli farmer.