Medical News Today
Prateći prehrambene navike više od 130000 ispitanika, kanadski znanstvenici s McMaster University su utvrdili kako osobe koje redovito konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju manji rizik za bolesti srca i krvnih žila te manji rizik za preuranjenu smrt.
U istraživanju su sudjelovale osobe iz 21 zemlje na pet kontinenata, a praćene su prosječno devet godina.
Sudionici su bili u dobi od 35 do 70 godina.
Najmanji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka te smrt od bolesti koje pogađaju srce i krvne žile su imale osobe koje su dnevno konzumirale prosječno dva do tri obroka s mliječnim proizvodima.
Kod ovih ispitanika je zabilježen i manji rizik za moždani udar, naglašavaju istraživači.
Mliječni proizvodi sadrže masne kiseline sa zaštitnim učinkom glede bolesti srca, no pretjerani unos zasićenih masti prisutnih u mliječnim proizvodima može rezultirati povećanjem koncentracije tzv. lošeg kolesterola u krvi.