Prehrana

Prehrana u prevenciji gihta

Objavljeno 11.05.2017.

HealthDay

Smanjenje unosa masti i soli kombinirano s češćom konzumacijom voća, povrća i žitarica rezultira smanjenjem rizika za giht, objavili su znanstvenici s Harvarda.
Prehrana u prevenciji gihta
 

Riječ je o prehrani s malim udjelom purina, spojeva koji doprinose formiranju mokraćne kiseline.

Giht (ulozi) je poremećaj kojeg obilježavaju iznenadni, povratni napadaji vrlo bolnog artritisa uzrokovanog taloženjem kristala mononatrijeva urata, koji se nakuplja u zglobovima zbog iznimno visokih vrijednosti mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija.)

Nakon nekoliko napadaja upala zgloba postaje kronična, a zglob se deformira.

U 20% ljudi koji imaju giht javljaju se bubrežni kamenci.

Istraživanje koje je objavio British Medical Journal pokazuje i kako tzv. zapadnjačka prehrana povećava rizik za giht.

Novi nalazi su prikupljeni tijekom 26 godina od oko 44000 muškaraca u dobi od 40 do 75 godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(12)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.