HealthDay
Procjenjuje se kako celijakalija pogađa 1% populacije, a karakterizira je reakcija imunološkog sustava na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama.
Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može dovesti do oštećenja tankog crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari.
Celijakalija je češća kod žena.
Novi nalazi se temelje na analizi podataka za gotovo 2 milijuna osoba rođenih u Švedskoj između 1991. i 2009. godine.
U prosjeku su djeca rođena u proljeće, ljeto ili jesen imala oko 10% veći rizik za celijakaliju nego djeca rođena zimi, objavili su istraživači sa sveučilišta u Umei.
Uz to, veći rizik za celijakaliju su imala djeca rođena u južnom, nešto toplijem dijelu Švedske.
Stručni časopis Archives of Disease in Childhood piše kako je dobivene rezultate moguće objasniti posljedicama manjka vitamina D kod trudnica tijekom razvoja imunološkog sustava fetusa.
Izloženost sunčevim zrakama je ključni izvor vitamina D.
Druga mogućnost je da na rizik za pojavu celijakalije utječu čimbenici poput trenutka uvođenja hrane s glutenom u prehranu male djece.