Business Insider
Istraživači sa sveučilišta Chalmers u Goeteborgu su se koristili podacima prikupljenima od 45 ispitanika s prevelikom tjelesnom masom.
Svi sudionici studije su instruirani da smanje konzumaciju ugljikohidrata iz kruha, krumpira i hrane bogate šećerom te da povećaju unos voća i povrća.
Nakon šest tjedana je kod svih ispitanika zabilježeno smanjenje tjelesne mase, no kod onih s manje raznovrsnom crijevnom florom je zabilježeno izraženije poboljšanje metaboličkog zdravlja.
Znanstvenici pojašnjavaju kako je to važno zbog prevencije dijabetesa tipa 2.
S druge strane, kod ispitanika koji su na početku studije imali raznovrsniji sastav crijevne flore nisu zabilježena ovakva poboljšanja.
Istraživači vjeruju kako novi nalazi ukazuju na mogućnost razvijanja individualiziranih dijetnih režima utemeljenih na prisutnosti određenih bakterija u crijevima pojedinca, piše stručni časopis Cell Metabolism.