HealthDay
Istraživači iz National Institute on Aging dodaju kako je smanjeni unos kalorija kod osoba s niskim izgledima za obolijevanje od ovih bolesti bio povezan s dodatnim reduciranjem rizika.
Njihovi se nalazi temelje analizi podataka prikupljenih od oko 200 zdravih osoba mlade ili srednje životne dobi.
Tijekom dvogodišnjeg istraživanja sudionici su unosili prosječno 12% manje kalorija nego ranije te je kod njih zabilježen niz poboljšanja glede čimbenika rizika za bolesti srca.
Istraživači ističu prosječno 6%-tno smanjenje koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, 4%-tno snižavanje krvnog tlaka te povećanje koncentracije tzv. dobrog (HDL) kolesterola u krvi.
Zabilježeno je i 47%-tno smanjenje prisutnosti C-reaktivnog proteina, važnog markera za upalne procese povezane s bolestima srca, te reduciranje rezistencije na inzulin, objavio je Journal of Gerontology: Medical Sciences.
Raniji eksperimenti provedeni na životinjama su pokazali kako je ograničavanje unosa kalorija uz zadržavanje potrebnih hranjivih tvari povezano s dužim očekivanim trajanjem života i sporijom progresijom bolesti poveznih sa starijom životnom dobi.