Prehrana

Veza prehrane i Alzheimerove bolesti

Objavljeno 26.02.2014.

HealthDay

Eksperimenti provedeni na životinjama ukazuju na vezu kemijskih spojeva iz tzv. zapadnjačke prehrane i većeg rizika za Alzheimerovu bolest.
Veza prehrane i Alzheimerove bolesti
 

Znanstvenici s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku su utvrdili kako AGE spojevi doprinose nastanku naslaga beta-amiloidnih proteina u mozgu.

Ovakve naslage su već povezane sa slabljenjem pamćenja i razvojem Alzheimerove bolesti.

Prehrana s većim udjelom AGE spojeva je povećavala i rizik za poteškoće s kretanjem, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

AGE spojevi su i inače prisutni u ljudskom organizmu u malim količinama, a u hrani životinjskog podrijetla se javljaju nakon obrade na visokim temperaturama.

Glede mesa to se odnosi na prženje te pečenje na žaru ili roštilju, a glede mlijeka na pasterizaciju ili sterilizaciju.

Znanstvenici pojašnjavaju kako akumulacija AGE spojeva u organizmu potiče upalne procese, što povećava rizik za Alzheimerovu bolest.

Dodatna analiza provedena na uzorku od 93 osobe starije od 60 godina je povezala povišenu koncentraciju AGE spojeva u krvi s bržim padom mentalnih sposobnosti tijekom promatranog razdoblja od 9 mjeseci.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.