HealthDay
Znanstvenici s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku su utvrdili kako AGE spojevi doprinose nastanku naslaga beta-amiloidnih proteina u mozgu.
Ovakve naslage su već povezane sa slabljenjem pamćenja i razvojem Alzheimerove bolesti.
Prehrana s većim udjelom AGE spojeva je povećavala i rizik za poteškoće s kretanjem, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
AGE spojevi su i inače prisutni u ljudskom organizmu u malim količinama, a u hrani životinjskog podrijetla se javljaju nakon obrade na visokim temperaturama.
Glede mesa to se odnosi na prženje te pečenje na žaru ili roštilju, a glede mlijeka na pasterizaciju ili sterilizaciju.
Znanstvenici pojašnjavaju kako akumulacija AGE spojeva u organizmu potiče upalne procese, što povećava rizik za Alzheimerovu bolest.
Dodatna analiza provedena na uzorku od 93 osobe starije od 60 godina je povezala povišenu koncentraciju AGE spojeva u krvi s bržim padom mentalnih sposobnosti tijekom promatranog razdoblja od 9 mjeseci.