Prehrana

Faktori rizika za bolest bubrega

Objavljeno 04.11.2013.

HealthDay

Masno tkivo u području abdomena i fosfor iz prehrane doprinose riziku za razvoj bolesti bubrega, objavili su američki znanstvenici.
Faktori rizika za bolest bubrega
 

Istraživači s Johns Hopkins University u Baltimoreu pojašnjavaju kako se fosfor dodaje mnogim prehrambenim proizvodima zbog okusa i produljenja vijeka trajanja.

Novi nalazi koje je objavio American Journal of Kidney Diseases su prikupljeni od gotovo 500 odraslih osoba koje su imale višak kilograma.

U sljedećih 6 mjeseci je utvrđeno kako smanjenje obujma struka i reduciranje unosa fosfora rezultiraju smanjenom prisutnošću proteina u urinu, jednog od ranih znakova prisutnosti bolesti bubrega.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako kontrola tjelesne mase može usporiti progresiju bolesti bubrega.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.