TIME
Znanstveni časopis JAMA Internal Medicine dodaje kako su brojne studije već povezale pretjeranu konzumaciju crvenog mesa s nizom zdravstvenih poteškoća.
Novi nalazi se temelje na analizi podataka koje su znanstvenici s Harvarda prikupili od gotovo 150000 ispitanika tijekom 20 godina.
U promatranom razdoblju se dijabetes tipa 2 razvio kod 7540 ispitanika, a najveći rizik obolijevanja je zabilježen kod osoba sklonijih konzumaciji crvenog mesa, posebno kod onih kod kojih se unos crvenog mesa s vremenom dodatno povećavao.
Povećanje prosječne konzumacije crvenog mesa za pola obroka dnevno u odnosu na početak istraživanja je u sljedeće 4 godine bilo povezano s 48%-tnim povećanjem rizika za dijabetes tipa 2, izračunali su znanstvenici.
Nasuprot tome, smanjenje dnevne konzumacije mesa za prosječno pola obroka dnevno je dovodilo do 14%-tnog smanjenja rizika obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici vjeruju kako je ovakve rezultate moguće objasniti posljedicama djelovanja zasićenih masti prisutnih u mesu.