Prehrana

Studija upozorava na mesne prerađevine

Objavljeno 08.03.2013.

BBC

Česta konzumacija šunke, kobasice, slanine i drugih mesnih prerađevina je povezana s većim rizikom za preranu smrt, piše stručni časopis BMC Medicine.
Studija upozorava na mesne prerađevine
 

U istraživanju provedenom tijekom 13 godina u 10 europskih zemalja je sudjelovalo oko pola milijuna ispitanika.

Pokazalo se kako je prehrana s visokim udjelom mesnih prerađevina važan faktor rizika za bolesti krvožilnog sustava i rak.

Istraživači ovakve nalaze objašnjavaju posljedicama prisutnosti velikih količina soli i kemikalija korištenih u proizvodnji ovih namirnica.

U prosjeku su ispitanici koji su dnevno konzumirali više od 160 grama mesnih prerađevina imali 44% veći rizik za smrt nego ispitanici koji su prosječno jeli 20 grama ovih proizvoda dnevno.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.