Prehrana

Prehrana i rizik za rak dojke

Objavljeno 10.12.2012.

Medical News Today

Istraživanje provedeno na Harvardu sugerira kako je češća konzumacija voća i povrća povezana s manjim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Prehrana i rizik za rak dojke
 

Journal of the National Cancer Institute je objavio rezultate analize krvi po kojima je veću koncentraciju karotenoida iz voća i povrća moguće povezati s manjim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Veća prisutnost karotenoida je u najvećoj mjeri bila povezana sa smanjenjem rizika za najagresivnije tipove raka dojke koji nisu povezani s djelovanjem hormona estrogena.

Novi se nalazi temelje na analizi podataka prikupljenih od oko 7000 žena, od kojih je oko 3000 imalo rak dojke.

Najizraženiji zaštitni učinak su imali alfa-karoten, beta-karoten, lutein i likopen.

Karotenoidi su odgovorni za žutu, narančastu i crvenu boju povrća.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.