BBC
Američki znanstvenici s Boston University su utvrdili kako su ispitanici s gihtom koji su češće jeli trešnje imali prosječno 35% manje izglede za napade bola.
Po njihovim riječima, uzrok tome bi moglo biti djelovanje antocijanina - antioksidansa s protuupalnim svojstvima.
Sveukupno su u studiji sudjelovala 633 ispitanika prosječne dobi 54 godine.
Giht ili bolest uloga (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline.
Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza.
To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla.
Mnogo purina sadržano je i u kvascima.
Procjenjuje se kako giht pogađa oko 1% populacije, a muškarci imaju 2-3 puta veći rizik obolijevanja nego žene.