Prehrana

Prehrana i rizik za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 10.06.2012.

Reuters

Češća konzumacija hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline dovodi do smanjenja prisutnosti proteina snažno povezanog s Alzheimerovom bolešću i gubitkom pamćenja.
Prehrana i rizik za Alzheimerovu bolest
 

Američki znanstvenici s Columbia University su utvrdili kako prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina dovodi do značajnog snižavanja koncentracije beta-amiloidnih proteina u krvi.

U prosjeku je dodatni unos 1 grama omega-3 masnih kiselina tjedno bio povezan s 30%-tnim smanjenjem koncentracije beta-amiloidnih proteina u krvi.

Nakupljanje beta-amiloidnih proteina u mozgu prethodi Alzheimerovoj bolesti.

Omega-3 masne kiseline su i prema nalazima brojnih ranijih studija imale pozitivan učinak na pamćenje i ostale kognitivne sposobnosti.

Vjeruje se kako je uzrok tome njihova sposobnost da reduciraju oksidativni stres i rezultirajuća oštećenja krvnih žila u mozgu, piše časopis Neurology.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.