Prehrana

Voće i povrće smanjuje rizik za moždani udar

Objavljeno 06.12.2011.

Yahoo

Prehrana koja obiluje antioksidansima iz voća i povrća može dovesti do smanjenja rizika za moždani udar, pokazuju podaci prikupljeni od oko 36700 žena.
Voće i povrće smanjuje rizik za moždani udar
 

Švedski znanstvenici u časopisu Stroke dodaju kako je ovakva prehrana imala zaštitni učinak i na ispitanice s poviješću bolesti srca.

Sudionice istraživanja su praćene prosječno 11,5 godina, a bile su u dobi od 49 do 83 godine.

Veća prisutnost antioksidansa u prehrani je bila povezana sa 17% do 57% manjim rizikom za moždani udar, objavili su istraživači s Karolinska Institutet u Stockholmu.

Uz voće i povrće, dobri izvori antioksidansa su bili i proizvodi od integralnog zrna žitarica, čaj te čokolada.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.