Prehrana

Vlakna iz žitarica smanjuju rizik za rak debelog crijeva

Objavljeno 14.11.2011.

BBC

Nova studija pokazuje kako je česta konzumacija proizvoda od integralnog zrna s visokim udjelom vlakana povezana s manjim izgledima za obolijevanje od raka debelog crijeva.
Vlakna iz žitarica smanjuju rizik za rak debelog crijeva
 

British Medical Journal je objavio i kako povećanje dnevnog unosa vlakana iz žitarica za 10 grama dovodi do 10%-tnog smanjenja rizika za rak debelog crijeva.

Istraživanje provedeno na Imperial College London nije ukazalo na sličan učinak nakon povećanja konzumacije vlakana iz voća i povrća.

Novi se rezultati temelje na analizi podataka prikupljenih tijekom 25 ranijih studija.

Već je poznato kako je češći unos vlakana povezan s manjim rizikom za bolesti srca.

Prema podacima britanskih istraživača, rak debelog crijeva u toj zemlji pogađa svakog četrnaestog muškarca i svaku devetnaestu ženu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.