Prehrana

Konzumacija ribe u prevenciji moždanog udara

Objavljeno 26.09.2011.

Yahoo

Osobe koje jedu ribu nekoliko puta tjedno imaju 6-12% manji rizik za moždani udar, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Harvardu.
Konzumacija ribe u prevenciji moždanog udara
 

Rezultati objavljeni u časopisu Stroke se temelje na analizi nalaza 15 ranijih studija provedenih u SAD, Europi, Japanu i Kini.

U studije je bilo uključeno gotovo 400000 ispitanika u dobi od 30 do 103 godine koji su bili praćeni 4-30 godina.

Znanstvenici vjeruju kako se zaštitni učinak ribe može objasniti djelovanjem omega-3 masnih kiselina, selena, vitamina D i nekih proteina specifičnih za ribu.

U istraživanju je potvrđeno kako pušenje, konzumacija velikih količina alkohola, prevelika tjelesna masa, hipertenzija i povišena koncentracija kolesterola u krvi dovode do povećanja rizika za moždani udar.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.